slider Επιχειρηματικότητα Τελευταία Νέα

“Απόβαση” δύο εκατομμυρίων Τούρκων τουριστών φέτος στην Ελλάδα

  • Οι Τούρκοι τουρίστες οδηγούν την ανάκαμψη σε Σάμο, Χίο και Λέσβο. Μεγάλοι κερδισμένοι της αύξησης των αφίξεων Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα και οι παραλίες της Ροδόπης. Πρωταθλητές στις αγορές ακινήτων και στο shopping οι Τούρκοι
  •  ​Χρονιά-ρεκόρ στις αφίξεις Τούρκων τουριστών αναμένεται να είναι η φετινή, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο μέχρι και σε διπλασιασμό(!) των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, που πέρυσι σημείωσαν κάμψη λόγω του πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.
  • Φέτος το υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Τουρισμού μερίμνησε ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το προσωπικό των ελληνικών προξενείων στην Τουρκία προκειμένου οι Τούρκοι υπήκοοι να διευκολύνονται όταν αιτούνται θεώρησης visa Σένγκεν για την Ελλάδα.

 

Mε σχεδόν 1 εκατομμύριο επιπλέον αφίξεις, προσβλέπουν φέτος οι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων στη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όπως όλα δείχνουν οι αφίξεις από Τουρκία θα ξεπεράσουν τις 1,15 εκατ. του 2015 (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ) και θα αγγίξει φέτος για πρώτη φορά τα 2 εκατ. επισκέπτες.

Ήδη στο τελωνείο των Κήπων καταγράφεται τεράστια αύξηση από Τούρκους τουρίστες, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για άνοδο 30% ως και τον Μάιο στην εισροή επισκεπτών από τη γείτονα χώρα. Με την τάση να δείχνει ολοένα και πιο αυξητική για τη συνέχεια του καλοκαιριού.

Οι Τούρκοι τουρίστες κυρίως κατακλύζουν όλη τη βόρειο Ελλάδα κατά μήκος της Εγνατίας, αλλά φτάνουν και στην κεντρική Ελλάδα. Πρώτη επιλογή όμως των Τούρκων αποτελεί η Αλεξανδρούπολη και η Θρακομακεδονική Ριβιέρα. Η εύκολη πρόσβαση και μετακίνηση στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, την κάνει ελκυστικό προορισμό Σαββατοκύριακου.

Από κοντά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου Λέσβος, Χίος και Σάμος κατέγραψαν ρεκόρ Τούρκων επισκεπτών το ‘α εξάμηνο του έτους ! Συνολικά 55.447 Τούρκοι επισκέφτηκαν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, σημειώνοντας κατακόρυφη άνοδο +50,50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου πέρυσι. Αυξημένες ήταν και οι διανυκτερεύσεις σύμφωνα με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις των νησιών, ξεπερνώντας τις 210.000.

Η μεγαλύτερη αύξηση Τούρκων τουριστών σημειώθηκε τον Ιούνιο στη Σάμο, όπου αυξήθηκαν κατά – το πρωτοφανές – +217%, ξεπερνώντας τους 7.000 επισκέπτες. Ενώ, συνολικά επισκέφτηκαν τη Σάμο το ‘α εξάμηνο του έτους 13.588 Τούρκοι που πραγματοποίησαν 51.634 διανυκτερεύσεις.

Ανάλογη εικόνα και στην Χίο, που εξελίσσεται σε βασικό παραθεριστικό προορισμό των Τούρκων στο Βόρειο Αιγαίο. Τον Ιούνιο οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο +93%, αγγίζοντας τις 10.000, ενώ στο σύνολο από την αρχή του ’17 περισσότεροι από 28.000 Τούρκοι επέλεξαν την Χίο για ολιγοήμερες διακοπές, πραγματοποιώντας 107.293 διανυκτερεύσεις.

Στη Λέσβο η προσθήκη τον Ιούνιο της νέας ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αϊβαλί-Πέτρα αναμένεται να εκτοξεύσει την τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή του Μολύβου, της Πέτρας, της Ανάξου και της Καλλονής, αλλά και να καταστήσει τη Λέσβο το μοναδικό ελληνικό νησί με διπλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα τουρκικά παράλια. Τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα σύμφωνα με τοπικούς ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες το β’ εξάμηνο του έτους.

Όπως προκύπτει από από τα επίσημα στοιχεία, ο σεισμός της 12ης Ιουνίου όχι μόνο δεν επηρέασε τον τουρισμό της Λέσβου, αλλά ο Ιούνιος εξελίχθηκε σε μήνα ρεκόρ όλων των εποχών για την πολύπαθη Λέσβο, με τους Τούρκους επισκέπτες να σημειώνουν ρεκόρ αφίξεων (6.315). Το προηγούμενο καλύτερο ρεκόρ αφίξεων καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή ένα χρόνο πριν την προσφυγική κρίση και ήταν 3.568 άτομα. Ενώ, συνολικά στο εξάμηνο οι τουρίστες της γείτονος έφτασαν τους 13.624 και πραγματοποίησαν 51.771 διανυκτερεύσεις.

Ευνοημένες όμως είναι και η Κως με τη Ρόδο, αλλά και γενικά τα Δωδεκάνησα. Το yachting και το shopping αποτελούν βασικές συνιστώσες της τουριστικής κίνησης από τα τουρκικά παράλια στα νησιαά του Νοτίου Αιγαίου. Ενώ, και η Κρήτη κάνει φέτος δυναμική εμφάνιση στην τουριστική αγορά της Τουρκίας.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Τουρισμού έχει επενδύσει μέσω του ΕΟΤ στη δυναμική προβολή τόσο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όσο και άλλων δημοφιλών προορισμών της Ελλάδας στην Τουρκία. Με ευθύνη του ΕΟΤ Τουρκίας έχει πραγματοποιηθεί σειρά ταξιδιών εξοικείωσης μεγάλων τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κρήτη, ενώ έχει προχωρήσει για πρώτη φορά και σε προγράμματα συνδιαφήμισης με τους μεγαλύτερους tour operator της Τουρκίας, Setur και Pronto.

 

Σχετικά Άρθρα