Μειονότητα Τελευταία Νέα

«Απειλούν την σταθερότητα της περιοχής οι Τούρκικες πινακίδες του Jambo», σύμφωνα με ΕΟΤΔΘ

 jambo komothnh pinakida toyrkika

Δείτε τι αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης σε ανακοίνωσή της την οποία απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ της Θράκης σχετικά με το θέμα των πινακίδων του Jambo που είναι γραμμένες στα Τούρκικα.

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (Ε.Ο.Τ.Δ.Θ.) κ. Χαλήτ Χαμπίπογλου: Οι επίμονες προσπάθειες ορισμένων κύκλων στη Δυτική Θράκη να αρνούνται την ύπαρξη της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης όχι μόνο δεν ωφελεί κανέναν, συγχρόνως αποτελεί και κίνδυνο για την ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή.

Δια της καταγγελίας που δημοσιεύθηκε από το κίνημα με την ονομασία «Πρωτοβουλία Πολιτών Θράκης», ζητήθηκε να αντικατασταθούν αμέσως οι τουρκικές πινακίδες που έχει τοποθετήσει ένα κατάστημα παιχνιδιών, το οποίο από το καλοκαίρι δραστηριοποιείται στην περιοχή του Δήμου Ιάσμου της Δυτικής Θράκης. Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας Γκιουνδέμ, κλήθηκαν όλες οι τοπικές αρχές και τα σχετικά Υπουργεία ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν καταλλήλως για την κατάργηση των τουρκικών πινακίδων που έχει τοποθετήσει η εταιρία- αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών «Jumbo» στο υποκατάστημά της στον Ίασμο. Η εν λόγω εταιρία, λαμβάνοντας υπόψη και τον μεγάλο τουρκικό πληθυσμό της περιοχής, στο υποκατάστημά της που λειτουργεί στον Ίασμο από το καλοκαίρι, στις σχετικές πινακίδες παράλληλα με την ελληνική χρησιμοποιεί και την τουρκική γλώσσα.

Σε σχέση με το θέμα ο πρόεδρος της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. κ. Χαλήτ Χαμπίπογλου προέβη στην εξής δήλωση: «Η τοποθέτηση δίγλωσσων (ελληνικών και τουρκικών) πινακίδων από την εταιρία Jumbo στο υποκατάστημά της που λειτουργεί στον Ίασμο, όπου ζει μεγάλος αριθμός τουρκικού πληθυσμού, είναι μια πολύ λογική και κατάλληλη κίνηση. Και εξ αυτού του λόγου θα ήθελα να συγχαίρω τους διοικούντες την εταιρία Jumbo. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, όπου επικρατούν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Η Ελλάδα, δεν είναι μια μπανανία ή μια χώρα με δικτατορικό καθεστώς. Ορισμένοι κύκλοι στη Δυτική Θράκη συμπεριφέρονται σαν να ανακάλυψαν για πρώτη φορά την ύπαρξη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Στη Δυτική Θράκη, συμπεριλαμβανομένου και του Ιάσμου, λειτουργούν δίγλωσσα μειονοτικά δημοτικά σχολεία, στα οποία διδάσκονται τα Ελληνικά και τα Τουρκικά, καθώς επίσης και δύο δίγλωσσα Γυμνάσια- Λύκεια. Οι επίμονες προσπάθειες ορισμένων κύκλων στη Δυτική Θράκη να αρνούνται την ύπαρξη της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, της οποίας η νομική υπόσταση και τα δικαιώματα κατοχυρώνονται στην Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και η οποία είναι αυτόνομη στα πεδία της παιδείας και θρησκείας, όχι μόνο δεν ωφελεί κανέναν, συγχρόνως αποτελεί και κίνδυνο για την ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή. Η Μειονότητα και η Πλειονότητα από κοινού πρέπει να δρουν ώστε σε καμιά περίπτωση να μην πιάνουν τόπο τέτοιες προσπάθειες και προσεγγίσεις»».

Σχετικά Άρθρα