Αγροτικά Τελευταία Νέα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει ο καταρροϊκός πυρετός στην Θράκη

 katarroikos pyretos

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον καταρροϊκό πυρετό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Θέμα της «Ιδιαίτερα επιθετικός και ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει ο ιός του καταρροϊκού πυρετού σε Θράκη και Αν. Μακεδονία που συμβάλλει και η εγκατάλειψη και αδιαφορία της κυβέρνησης».

Τη στιγμή που ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει ο καταρροϊκός πυρετός, σε όλη τη Θράκη και Αν. Μακεδονία, από το Σουφλί μέχρι Καβάλα και Ροδόπη, όπου η θνησιμότητα από τη νόσο ξεπερνάει το 6%, ενώ είχε προηγηθεί η θύελλα της ευλογιάς στα κοπάδια, η κυβέρνηση αντί για συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης, περιορίζεται σε απλές ενημερώσεις. Δεν παρέχει καμιά βοήθεια στους κτηνοτρόφους, αφήνοντας τους στο έλεος της επιδημιακής μορφής της νόσου.

Κάθε μέρα σε Καβάλα, Έβρο και Ροδόπη επιβεβαιώνονται τα κρούσματα και οι κτηνοτρόφοι έντρομοι βιώνουν τον κατακερματισμό του ζωικού τους κεφαλαίου. Ο συγκεκριμένος ιός εμφανίζεται στην περιοχή με πιο βαριά συμπτώματα και μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Δίκαιη είναι η διαμαρτυρία και αγανάκτηση των κτηνοτρόφων που δεν βλέπουν φως από πουθενά από το κράτος. Αφού τα ζώα που νοσούν μειώνουν δραστικά την παραγωγή στο γάλα, αποβάλλουν μαζικά όσα είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης και τα πιο εξασθενημένα πεθαίνουν. Οι απώλειες για τους κτηνοτρόφους είναι τρομακτικές. Όχι μόνο από τη μείωση παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, αλλά και από επιβάρυνση αγοράς ζωοτροφών, αφού όταν υπάρχει δηλωμένο περιστατικό προσβολής επιβάλλεται καραντίνα, δηλαδή απαγόρευση μετακίνησης και περιορισμός αποκλειστικά στη στάνη. Οι απώλειες αυτές έρχονται να προστεθούν στο ήδη μειωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα και από τη άγρια φορολόγηση τους, την κατάργηση της εξισωτικής αποζημίωσης, των αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων, γενικά την εφαρμογή της ευρωενωσιακής ΚΑΠ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

πότε επιτέλους θα πάρει τα αναγκαία μέτρα, για τον περιορισμό μέχρι την εξαφάνιση του καταρροϊκού πυρετού, με ψεκασμούς για την εξόντωση του κουνουπιού-ξενιστή, την δωρεάν διανομή εντομοαπωθητικών-εντομοκτόνων σε όλους τους κτηνοτρόφους, ζωοτροφών στις προσβεβλημένες εκμεταλλεύσεις, το διορισμό ακόμη και εποχιακών κτηνιάτρων και άλλου προσωπικού στα δημόσια κτηνιατρεία, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και της αποζημίωσης για τα νεκρά ζώα από την ασθένεια.

Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου

Διαμάντω Μανωλάκου

Σχετικά Άρθρα