Μειονότητα Τελευταία Νέα

Ανακοίνωση της ABTTF για το ιστορικό τζαμί στο Διδυμότειχο το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά

Χαλίτ Χαμπίπογλου: ”Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να βρεθεί η αιτία της πυρκαγιάς στο τζαμί ως ένα ιστορικό μνημείο Σουλτάν Μεχμέτ Τσελεμπή (Beyazıt) υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού τηςΕλλάδας το αποτέλεσμα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.”

Το τζαμί σουλτάνου Τσελεμπί Μεχμέτ στο Διδυμότειχο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουρκοισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη, υπέστη μεγάλη ζημιά μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στις 22 Μαρτίου το 2017. Μέχρι στιγμής άγνωστη η ακριβής αιτία της πυρκαγιάς , η οποία ήταν κλειστή για τη λατρεία  τα τελευταία δύο χρόνια λόγω εργασιών αποκατάστασης η μοναδική στο είδος της ξύλινη στέγη, ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς κάηκε πλήρως.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκιουντέμ, αρμόδιοι της πυροσβεστικής είπαν πως πηγή της φωτιάς ήταν στην στέγη όπου συνεχιζόταν οι εργασίες. Η φωτιά αυτή που άρχισε το πρωί γρήγορα μεταδόθηκε σε όλη την στέγη. Για να επέμβουν στην πυρκαγιά στην πλήρως ξύλινη στέγη, ήρθαν μονάδες της πυροσβεστικής. Η πυροσβεστική από την ένταση της φλόγας δυσκολευόταν να επέμβει. Οι φλόγες που έβγαιναν από τα τζάμια του τζαμιού μέτρα ολόκληρα ψηλά, προκάλεσαν ζημιά ακόμη και σε πινακίδες καταστημάτων.

Το τέμενος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης έξι αιώνων τζαμί του σουλτάνου Τσελεμπί Μεχμέτ έχει μεγάλη σημασία  στα βαλκάνια,  τουρκοισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη διότι αυτό το τζαμί έχει μια ιδιαιτερότητα, είναι το πρώτο τζαμί που έχτισαν στην Ευρώπη οι Οθωμανοί.

Ο Πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου, δήλωσε, ” Ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία στην Ευρώπη το τζαμί του σουλτάνου Τσελεμπί Μεχμέτ (Beyazıt) η ζημία που προκάλεσε η   πυρκαγιά στο τζαμί μας έχει δημıουργήσει μεγάλη θλίψει. Το τζαμί που είναι έξι αιώνων είναι ένα  από τα καλύτερα παραδείγματα μιας κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ της Τουρκίας και Ελλάδας. Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να βρεθεί η αιτία της πυρκαγιάς στο τζαμί ως ένα ιστορικό μνημείο Σουλτάν Μεχμέτ Τσελεμπή (Beyazıt) υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας το αποτέλεσμα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.”

σ.ε. Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες οι πυρκαγιά προκλήθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών από το συνεργείο ηλεκτροσυγκόλλησης

Σχετικά Άρθρα