slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

Αλέκος Κοντός πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ: Οι αγρότες «απαντούν» στην κυβέρνηση με κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου σε κάθε μεριά της Ελλάδας είναι η «απάντηση» στην «εχθρική» πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση απέναντι στον αγροκτηνοτροφικό κλάδο της χώρας, και η οποία απειλεί να διαλύσει τον πρωτογενή «πλούτο» της Ελλάδας και να οδηγήσει σε εξαθλίωση τις οικογένειες χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η συνεχόμενη αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής των προϊόντων – απόρροια των πράξεων και των παραλείψεων της σημερινής κυβέρνησης – οδηγούν μαζικά στη φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανοίγει από 1η Μαίου τον δρόμο για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δικαστικές διώξεις, τις ποινές, τη δέσμευση προσωπικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και την ατέλειωτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων Συνεταιριστικών Οργανώσεων που βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα επιπλέον προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει στην ελληνική γεωργία η νέα ΚΑΠ η οποία θα εφαρμοστεί μετά το 2020, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει άρδην την αγροτική της πολιτική και να στοχεύσει πλέον στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και όχι στην αποδυνάμωσή του.

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. εκτιμά ότι, η στρατηγική της χώρας, προκειμένου να αναδείξει τον αγροκτηνοτροφικό τομέα ως έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και συντάξεις «αξιοπρέπειας», τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, τη μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, και του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια των αγροτών κ.ά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το ζήτημα των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει έντονες κοινωνικές αναταραχές στην περιφέρεια.

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων και θα είναι πάντα δίπλα τους στους αγώνες που δίνουν, όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και για να κρατήσουν όρθιο τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Σχετικά Άρθρα