Επιστολές Τελευταία Νέα

Αδιέξοδο στην Περιφέρεια Αττικής, αδιέξοδο στο Δήμο Αθηναίων

konstantaras

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Διαβάζω με μεγάλη προσοχή όλα όσα γράφονται για τις επικείμενες υποψηφιότητες των λεγόμενων «συστημικών κομμάτων» για την Περιφέρεια Αττικής και για το Δήμο Αθηναίων- και όχι μόνο δηλαδή- και δεν εκπλήττομαι καθόλου που δεν μπορούν να βγάλουν άκρη.

Το αντίθετο θα ήταν η έκπληξη. Μα στη σημερινή κατάσταση, της πλήρους απουσίας Κράτους φροντίδας και Πρόνοιας , της έλλειψης σοβαρής και αποτελεσματικής πολιτικής σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας αλλά και της Εθνικής μας Κυριαρχίας , της φτωχοποίησης και του εξευτελισμού των  νοικοκυριών, της ανεργίας επιπέδου Χρυσού Μεταλλίου,  της αδιαφορίας για την καταστροφή του κοινωνικού μας ιστού,  υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να έχουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, έστω κι ο ΣΥΡΙΖΑ  καλούς και δυνατούς υποψήφιους για τις μεγάλες περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους, ιδίως στην Αττική και στο Δήμο Αθηναίων; Πως θα ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο; Ποιος εχέφρων άνθρωπος – έστω  και πολύ  φιλόδοξος- θα ρισκάριζε να υποστεί ταπεινωτικό μαύρισμα από το λαό που βρίσκεται «στα κάγκελα»  για να διεκδικήσει μια θέση που δεν τη θέλει και δεν την ξέρει καν;  Ποιος Σγουρός; Ο καλός φίλος Γιάννης καλά θα κάνει να καθίσει σπίτι του σ αυτές τις εκλογές γιατί θα χάσει όλο τον έπαινο που κέρδισε τόσα χρόνια με την καλή του δουλειά και θα  στεναχωρηθεί πολύ αφού σοβαρή υποστήριξη μόνο από τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να βρει κι αυτός ήταν και είναι ΠΑΣΟΚ. Θα πέσει γονυπετής στον Τσίπρα για να εξασφαλίσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ; Και μετά; Πως θα ασκήσει τα καθήκοντά του; Διαβάζοντας τα email του Λαφαζάνη;

Και όσα ονόματα έχουν προβληθεί ως «ενδεχόμενες υποψηφιότητες»,  ή προβλήθηκαν για να «καούν» ή προβλήθηκαν για να γίνει κάποια «σπέκουλα», οι περισσότεροι δε, στην πορεία, «έκοψαν ρόδα μυρωμένα γιατί διέβλεψαν  :  1. Την ήττα ,  2. Την ταπείνωση και 3. Τη σίγουρη αποτυχία με τα χάλια που έχει σήμερα η  καταχρεωμένη και χρεοκοπημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση  που  βρίσκεται σε τέτοιο μαύρο χάλι που όλοι αυτοί οι «προτεινόμενοι ή και αυτοπροτεινόμενοι σωτήρες» δεν γνωρίζουν.

Σήμερα το πρωί διάβασα- μεταξύ σοβαρού και αστείου φυσικά-  ότι  σύμφωνα με  δημοσίευμα του  «ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ»,  ο Άδωνις Γεωργιάδης, αρνήθηκε να κατέβει στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας διεκδικώντας, το Δημαρχείο, διότι δεν έχει χρόνο αφού η γυναίκα του περιμένει το δεύτερο παιδί τους! Κι αυτό έγινε – λέει- το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο υπουργός Υγείας μαζί με τον σύμβουλό του Θανάση Πλεύρη (  τα δυο» αγαπημένα παιδιά» του Καρατζαφέρη που τον πρόδωσαν) δείπνησαν σε γνωστό εστιατόριο στο Νέο Ψυχικό και πάνω στην κουβέντα είπε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθώ να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Τώρα που περιμένω και δεύτερο παιδί να τρέχω για δήμαρχος;»

Αλίμονο. Τώρα που οι κόποι του απέδωσαν, θα ρισκάρει για να γίνει δήμαρχος Αθηναίων χωρίς προυπολογισμό, χωρίς υπαλλήλους, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς σχολικούς φύλακες, χωρίς δημοτική αστυνομία, σύντομα χωρίς υπηρεσία καθαριότητας και με όλα τα υπόλοιπα παραδομένα στην Ιδιωτική Πρωτοβουλία;  Αλλά να βλέποντας τα άθλια χάλια και θέλοντας «κάτι» να κάνει, να μη μπορεί καθότι  δέσμιος της συγκυβέρνησης και των Μνημονίων ;

Διάβασα επίσης, πριν γράψω το άρθρο και αφού είχα μιλήσει με πολλές «πλευρές» που ψάχνουν τρόπους να εκπροσωπηθούν στις Δημοτικές Εκλογές ότι ενώ πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ  (συνεδριάζει για το θέμα αυτό η Κ.Ε το Σαββατοκύριακο), η ΝΔ  «δυσκολεύεται να καταλήξει και ειδικά σε σχέση με τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε αδιέξοδο».

Είχα απορήσει που τη διαπίστωση αυτή δεν την είχε κάνει κανείς με τέτοια καθαρότητα και σαφήνεια. Με δυο λόγια: Δεν δέχεται κανείς «συστημικός» να διεκδικήσει Δημαρχία σε μεγάλη πόλη !

  1. και γιατί φοβάται την αποδοκιμασία,
  2. και γιατί φοβάται  την αποτυχία,
  3. και γιατί τρέμει το «γιαούρτι» και την κοροιδία
  4. και γιατί ποιος είναι τόσο μωροφιλόδοξος και τόσο « Ιφιγένεια» για να θυσιάσει αυτά που έχει για μα εκλεγεί Δήμαρχος με πιθα νότητες 90% να αποτύχει λόγω εξάρτησης και γιατί η θέση είναι απλώς «χωρίς κέρδος κέρατα» αφού οι αποδοχές του Δημάρχου…

Ως προς την Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, όσα πρόσωπα έχουν βολιδοσκοπηθεί ( μεταξύ αυτών ο Μάκης Βορίδης) δεν δείχνουν προθυμία, ο βουλευτής Βασίλης Κικίλιας δήλωσε δημόσια  – και πολύ καλά έκανε- ότι δεν ενδιαφέρεται πια για την αυτοδιοίκηση και κανένας άλλος δεν έχει εμφανιστεί στη Συγγρού για να διεκδικήσει το χρίσμα.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις που έχουν υπόψη τους τα κομματικά επιτελεία δείχνουν ότι η μάχη στην Περιφέρεια Αττικής θα είναι δύσκολη για τη Νέα Δημοκρατία και αυτό κάνει συνεργάτες του πρωθυπουργού να εισηγούνται αποστασιοποίηση από τη συγκεκριμένη πολιτική δοκιμασία και στήριξη στον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό. Με βάση αυτό το σκεπτικό, αν ο Σγουρός κερδίσει θα έχει κερδίσει η ΝΔ και αν χάσει, θα χάσει ο Σγουρός και όχι η ΝΔ.

Από την εβδομάδα που αρχίζει τη Δευτέρα, ξεκινούν οι επαφές της συγκυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων για ανεύρεση όχι αναγκαστικά «νέων» αλλά σίγουρα άφθαρτων, σοβαρών, μορφωμένων ανθρώπων, με… βιβλιάριο ενσήμων και επαγγελματική ιδιότητα , χωρίς εξαρτήσεις, οικογενειακές παραδόσεις και οικονομικές/ επιχειρηματικές εμπλοκές αλλά και με καλό δημόσιο και κοινωνικό  προφίλ.

Σχετικά Άρθρα