Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή (Δείτε το προεκλογικό του φυλάδιο!)

mpaltatzhs (2)mpaltatzhs mpaltatzhs (1)

Με την ευκαιρία της τέλεσης τρισαγίου από το Κέντρο Μελετών «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», εις την μνήμη του αειμνήστου Προέδρου, την Κυριακή 30 Αυγούστου 2015, ημέρα εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου, η Σοφία Δαληκριάδου μας ενεχείρησε προς δημοσίευση ένα σπάνιο ντοκουμέντο. Είναι το προεκλογικό φυλλάδιο του Μπαλτατζή το οποίο και σας παρουσιάζουμε…

Λίγα λόγια για τον Αλέκο Μπαλτατζή.

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής (1904- 29 Ιουλίου 1987) ήταν Έλληνας πολιτικός, ένας από τους βασικότερους αναμορφωτές του αγροτικού κινήματος στη σύγχρονη Ελλάδα.

Πρώιμα χρόνια

Γεννήθηκε στη Κουταΐδα του Καυκάσου το 1904. Ήταν γόνος σπουδαίας οικογένειας του Πόντου με ρίζες από την Τραπεζούντα και την Αργυρούπολη. Παππούς του ήταν ο Ευστάθιος Μπαλτατζής αρχιμεταλλουργός και πατέρας του ο Θεόδωρος Μπαλτατζής που μετά το πέρας των εγκυκλίων σπουδών του στο Γυμνάσιο Αργυρούπολης μετανάστευσε στο Σοχούμι της Γεωργίας όπου εκεί διακρίθηκε σπουδαίος εργολάβος, εκλέχθηκε πρόεδρος της κοινότητας της ελληνικής παροικίας. Από δε τα μεγάλα έργα που κατασκεύασε στη Τυφλίδα, μεταξύ των οποίων και τη σιδηροδρομική γραμμή Τουάψε -Βατούμ, απέκτησε πολλά πλούτη αγοράζοντας το μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης “Σαν Ρέμο”.

Ξεριζωμοί

Ο Α. Μπαλτατζής έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Σοχούμι όπου και έλαβε εκεί γυμνασιακή μόρφωση. Μετά όμως τη Ρωσική επανάσταση του 1917 και τα γεγονότα που επακολούθησαν μετά την εκστρατεία της Κριμαίας ακολούθησε τους γονείς του που αναγκάστηκαν το 1920 να καταφύγουν αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στη “Μακρά Γέφυρα” της τότε απελευθερωμένης Θράκης. Μετά όμως και το 1922 εγκαταστάθηκε πλέον οριστικά στο Νεοχώρι, στη περιοχή της Σταυρούπολης της Ξάνθης. Σε ηλικία τότε 18 ετών κατέβηκε στην Αθήνα για νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γρήγορα όμως ευαισθητοποιείται με τις πολιτικές ιδέες του Αλέξανδρου Παπαναστασίου ιδίως στο αγροτικό ζήτημα όπου και εντάσσεται στη νεολαία του κόμματός του, της τότε Δημοκρατικής Ένωσης, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1923, όπου τον Σεπτέμβριο του 1926 μετονομάσθηκε σε Αγροτικόν Εργατικόν Κόμμα.

Συνεταιριστική δράση

Οργανωτικός συνεταιριστής άρχισε από νωρίς ν΄ ασχολείται με την ανάπτυξη αγροτικών συνεταιρισμών στη Θράκη. Ήδη το 1928 εκλέγεται πρόεδρος όλων των θρακικών συνεταιρισμών όπου και στη συνέχεια επιδιώκει τη δημιουργία ενός πανελλήνιου αγροτικού συνεταιρισμού.

Έτσι το 1935 δημιουργείται η ΠΑΣΕΓΕΣ της οποίας αναλαμβάνει πρώτος πρόεδρος. Το 1950 με δική του πρωτοβουλία προχωρά στην ίδρυση πολιτικού κόμματος με την επωνυμία Συναγερμός Αγροτών και Εργαζομένων με το οποίο έλαβε μέρος στις εκλογές του ίδιου έτους. Στις εκλογές του 1951 κέρδισε μία έδρα ενώ στις εκλογές του επόμενου έτους δεν έλαβε καμία. Παρά την αποτυχία αυτή συνέχισε την ανάπτυξη του αγροτικού συνδικαλισμού ιδρύοντας πολλούς και σπουδαίους συνεταιρισμούς, κυρίως στη περιοχή της Μακεδονίας.

Πολιτική δράση

Στη πολιτική σκηνή επανήλθε έντονα με το νέο κόμμα που ίδρυσε το 1956 με την επωνυμία Αγροτικόν και Εργατικόν Κόμμα λαμβάνοντας μέρος στις εκλογές του ίδιου έτους κερδίζοντας 7 έδρες.

Το 1958 συμμετέχοντας στο συνασπισμό Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωση κερδίζει 6 έδρες. Το 1961 πρωτοστατεί στη δημιουργία της Ένωσης Κέντρου στη οποία και απορροφήθηκε το κόμμα του. Το 1964 διορίστηκε υπουργός Γεωργίας.

Μετά την μεταπολίτευση συνεργάστηκε αρχικά με την ΕΔΗΚ όπου μετά την επερχόμενη κρίση το 1977 επανίδρυσε το ανεξάρτητο Αγροτικό και Εργατικό Κόμμα. Τέλος το 1985 συνεργάστηκε με την ΝΔ υπό την οποία και επανεξελέγη βουλευτής Ξάνθης.

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής πέθανε στην Αθήνα στις 29 Ιουλίου του 1987. Προς τιμή του Α. Μπαλτατζή φέρεται σήμερα ομώνυμο πρόγραμμα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που αφορά επιλογή αγροτικών έργων υποδομής προς χρηματοδότησή τους.

Σχετικά Άρθρα