slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Ένα μήνα νωρίτερα ξεκινά φέτος η έκδοση αδειών για το κυνήγι

Ξεκινά αυτή τη βδομάδα η έκδοση των αδειών θήρας για την επερχόμενη κυνηγετική περίοδο 2018-2019. Είναι η πρώτη φορά που από τα μέσα Ιουλίου οι πολίτες που θέλουν να εκδώσουν την παραπάνω άδεια θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, αμέσως μόλις δημοσιευτούν, την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, οι δύο απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις ΚΥΑ των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Γεώργιου Χουλιαράκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου «Καθορισμός τελών έκδοσης αδειών κυνηγιού, για το κυνηγετικό έτος 2018-2019», με την οποία καθορίζονται οι εισφορές των κυνηγών στο Πράσινο Ταμείο, καθώς και η ΥΑ του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου «Καθορισμός ετήσιας συνδρομής των κυνηγών στους αναγνωρισμένους Κυνηγετικούς Συλλόγους», με την οποία καθορίζονται οι εισφορές των κυνηγών στους αναγνωρισμένους και συνεργαζόμενους με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κυνηγετικούς Συλλόγους, για όσους κυνηγούς επιλέγουν να εκδώσουν την άδεια θήρας διά μέσου αυτών.

Σημειώνουμε ότι τα τέλη και οι εισφορές παραμένουν σταθερά από το 2015 και μετά, αφού το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι ο πολίτης δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ επιπλέον.

Επίσης, είναι η πρώτη χρονιά που οι δύο παραπάνω αποφάσεις διαχωρίζονται από την έκδοση της ΥΑ για τις «Ρυθμίσεις θήρας της κυνηγετικής περιόδου», η οποία και αυτή θα έχει δημοσιευτεί περίπου μέχρι τέλη Ιουλίου. Κατά το παρελθόν, η συνήθης πρακτική ήταν οι παραπάνω τρεις αποφάσεις να δημοσιεύονται σχεδόν ταυτόχρονα και με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα η δυνατότητα έκδοσης αδειών θήρας να ξεκινά ελάχιστες μέρες πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στις 20 Αυγούστου ή ακόμα και την τελευταία, ενώ συνήθης ήταν και η πολιτική εκμετάλλευση της «διαπραγμάτευσης» για την έκδοση απλών αποφάσεων.

Αυτό πρακτικά είχε τις παρακάτω συνέπειες:

Συνωστισμό στις δασικές υπηρεσίες και στους κυνηγετικούς συλλόγους, αφού χιλιάδες άδειες έπρεπε να υπογραφούν σε ελάχιστες μέρες.

Αδυναμία για κάποιους πολίτες να τηρηθεί η ρυθμιστική, αφού δεν κατέστη δυνατό να υπογραφεί η άδεια θήρας.

Αδυναμία συνδυασμού καλοκαιρινών διακοπών πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, αφού ο πολίτης ήταν αναγκασμένος να είναι στον τόπο έκδοσης της άδειας θήρας για να ακολουθήσει την απαραίτητη διαδικασία.

Το ΥΠΕΝ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σεβόμενο τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια είναι επιφορτισμένες με το έργο των δασικών χαρτών, και αναγνωρίζοντας τα προβλήματα για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, καινοτομεί φέτος δίνοντας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς περισσότερο από έναν μήνα διαθέσιμο χρόνο, ώστε να κυλήσει ομαλά η διαδικασία έκδοσης αδειών θήρας.

Τις επόμενες μέρες, μόλις ολοκληρωθεί και η ενσωμάτωση των σχολίων των ενδιαφερόμενων φορέων για τη φετινή ρυθμιστική απόφαση θήρας, θα υπογραφεί και θα αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο, ώστε μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το ΥΠΕΝ για την ομαλή έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2018-2019. Και ομαλή έναρξη του κυνηγιού σημαίνει πάνω απ’ όλα ασφάλεια για όλους, σεβασμό και εξυπηρέτηση του πολίτη, διαχείριση του θηράματος και του οικοσυστήματος, θηροφυλακή με εξοπλισμό, αυστηρότητα και ισοτιμία έναντι όλων των κυνηγών, γνώση και τήρηση των κανόνων, αλλά και προτεραιότητα στη ζωή και το περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα