slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Με χιόνια, καταιγίδες και κρύο από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή

Eκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε χθες Κυριακή (17/12) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και προειδοποιεί για χιόνια ακόμα και στα πεδινά αλλά και για ισχυρές καταιγίδες.

Η επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πιο πεδινές περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Πιο αναλυτικά:

1.Την Δευτέρα (18/12)
Α) Χιόνια κατά τόπους πυκνά θα πέσουν σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, ενώ από το μεσημέρι θα χιονίσει στις ημιορεινές περιοχές της ηπειρώτης Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Μακεδονίας (πάνω από τα 500 μέτρα), πρόσκαιρα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής και Βόρειας Θεσσαλίας (πάνω από 600 μέτρα), της Βόρειας Πελοποννήσου (κυρίως της Αχαΐας πάνω από τα 700 μέτρα).

Από το βραδύ θα χιονίσει στα ορεινά ημιορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και τη νύκτα πιθανόν και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου στα 300 μέτρα στη Χαλκιδική, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Β) Το απόγευμα είναι πιθανόν να σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

  • στην Δυτική Στερεά και στην Δυτική και Βόρεια Πελοπόννησο μέχρι το βραδύ
  • στην Χαλκιδική, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι την νύκτα.

Γ) Παγετός θα σημειωθεί την νύκτα προς την Τρίτη στις παραπάνω περιοχές.

2.Την Τρίτη (19/12)
A) Μέχρι το πρωί οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ημιορεινά της Ανατολικής Χαλκιδικής, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου στα 200 με 300 μέτρα που δεν είναι κοντά στη θάλασσα. Από απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις βορειότερες περιοχές και θα εξασθενήσουν.

B) Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά που κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός τη νύχτα και νωρίς το πρωί για αρκετές από τις επόμενες ήμερες.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου

Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ βελτίωση.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στα γύρω ορεινά. Από το βράδυ βελτίωση.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το βράδυ έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία και στα ημιορεινά. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Βελτίωση από το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα από το απόγευμα.
Άνεμοι: στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί: Βουτιά του υδράργυρου έως και 10 βαθμούς και… χιόνια

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ακόμα και 10 βαθμών Κελσίου μέσα στην εβδομάδα.

Όπως λέει, αυτό οφείλεται στις ψυχρές αέριες μάζες από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης που θα περάσουν πάνω από τα Βαλκάνια, και θα επηρεάσουν τη χώρα μας.

Αναλυτικά, η πρόγνωση του κ. Καλλιάνου:
«ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ: ΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑ 10°C ΤΗ ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ – ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Μετά τις βροχοπτώσεις αλλά τις πολύ αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες, ήρθε ο καιρός να εναρμονιστούμε καιρικά με την εποχή που βρισκόμαστε. Η νέα εβδομάδα θα είναι αρκετά έως πολύ χειμωνιάτικη, θα χαρακτηρίζεται από τους βοριάδες και από την πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 10°C!

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΨΥΧΡΕΣ ΑΕΡΙΕΣ ΜΑΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε νιώσει χειμωνιάτικες συνθήκες. Οι ψυχρές αέριες μάζες από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, θα περάσουν πάνω από τα Βαλκάνια και θα επηρεάσουν την χώρα μας σταδιακά από αύριο Δευτέρα.

ΒΡΟΧΕΡΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ Η ΔΕΥΤΕΡΑ

Τη Δευτέρα, η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή στη βόρεια Ελλάδα (τοπικές χιονοπτώσεις και σε ημιορεινά). Γενικά όμως κατά διαστήματα θα επικρατεί ένας άστατος καιρός, με αρκετές βροχές αλλά κατά βάση σύντομες. Σχεδόν σε όλη τη χώρα κατά διαστήματα θα βρέξει ενώ παράλληλα θα στραφούν οι άνεμοι σε βοριάδες που θα σηματοδοτήσουν την έλευση των ψυχρών αερίων μαζών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ»

Από την Τρίτη ειδικά και στη συνέχεια, θα θυμηθούμε πάλι τι σημαίνει να επικρατεί κρύο και οι συνθήκες θα είναι χειμωνιάτικες κυρίως ως προς τις θερμοκρασίες. Από βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις θα πρέπει γενικά να κρατάμε μικρό καλάθι και να περιμένουμε λίγα πράγματα. Πρόκειται για έλευση κρύου με επιλεκτικά φαινόμενα σε λίγες περιοχές της χώρας.

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Την Τρίτη και ενδεχομένως την Τετάρτη, σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλά και θα επηρεάσουν σχεδόν ακόμη και πεδινές περιοχές (σε ό,τι αφορά στη Θράκη)

Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται λίγες βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (αντίστοιχες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές) αλλά και στα νησιά του Αιγαίου (χιόνια στα ορεινά)
Οι άνεμοι δεν φαίνεται ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αθήνα
Δευτέρα: 14 – 15°C
Τρίτη: 11 – 12°C
Τετάρτη: 9 – 10°C
Πέμπτη: 8°C

Θεσσαλονίκη
Δευτέρα: 9°C
Τρίτη: 7 – 8°C
Τετάρτη: 6 – 7°C
Πέμπτη: 6°C

Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, η ψυχρή αυτή εισβολή θα επηρεάσει με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (νωρίς το πρωί και αργά τη νύχτα) κυρίως τη βόρεια Ελλάδα αλλά και αρκετές κεντρικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Δεν αποκλείεται, σε κάποια από τα επόμενα πρωινά, να δούμε και θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν ακόμη και τους -10°C ειδικά σε περιοχές που θα επικρατήσει ξαστεριά και ασφαλώς βρίσκονται σε κάποιο υψόμετρο. Επομένως, ειδικά για τους αγρότες, θα πρέπει να πω ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα χαρακτηρίζεται και από τον παγετό που θα επικρατεί τις πρώτες πρωινές ώρες σε αρκετές κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Σχετικά Άρθρα