Οικονομία Τελευταία Νέα

Άρχισαν οι πλειστηριασμοί- Εξώσεις εξπρές σε 200.000 σπίτια (Αντε αρχίστε να πακετάρετε…).

Κατ αρχάς, η κυβέρνηση διατείνεται σε όλους τους τόνους ότι «δεν επηρεάζεται η α΄ κατοικία». Μάλιστα, επικαλείται τις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη! Τι λέει, λοιπόν, ο νόμος και ποιοι προστατεύονται; Μας το θυμίζει η ειδική επί των ακινήτων, νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου, η οποία απαριθμεί τις περιπτώσεις όσων προστατεύονται.

  1. Όσοι είναι στο όριο φτώχειας, οι λεγόμενοι απόλυτα φτωχοί. Αυτοί έχουν την κάλυψη του κράτους. Κάτω όμως από προϋποθέσεις, οι οποίες είναι αξία ακινήτου έως 120.000 για άγαμο, 160.000 για έγγαμο και 180.000 για 4μελή οικογένεια. Σε όλους αυτούς μπορεί να υπάρξει είτε διαγραφή οφειλών έως και 20.000 ευρώ είτε γενναίο «κούρεμα», αν αποδείξουν ότι τελούν σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής και κριθούν συνεργάσιμοι βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας.
  2. Δεύτερη κατηγορία προστασίας, με ισχυρές προϋποθέσεις όμως, όσοι βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής. Εδώ το κράτος, κατά την κα Νικολοπούλου: «Καλύπτει μέρος του χρέους του δανείου με μηνιαία δόση. Δηλαδή, το κράτος θα πληρώνει μέρος της δόσης, ή ολόκληρη σε οριακές καταστάσεις, στην Τράπεζα».
  3. Τρίτη κατηγορία, όσοι προχωρήσουν σε αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Η ένταξη αυτή έχει τα παρακάτω στάδια, αφού απαιτούνται οι εξής οκτώ ενέργειες. • Αίτηση στο δικαστήριο για ένταξη στον νόμο. • Έως την εκδίκαση της υπόθεσης, ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώνει το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης. • Ειδικός θα εκτιμά την αξία του ακινήτου εντός 30 ημερών. • Σε 30 ημέρες είναι υποχρεωμένος να στέλνει στο δικαστήριο τα στοιχεία. • Αμέσως μετά, η σκυτάλη περνάει στους δανειοδίκες. • Ενδιάμεσα, όμως, θα ζητηθούν οικονομικά στοιχεία από τους δανειολήπτες. • Επόμενη κίνηση θα είναι ο έλεγχος βαθμού συνεργασίας με την τράπεζα. • Σε τελική φάση θα έχουμε τον καθορισμό της δόσης. Σώζονται οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες;  Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το στοιχείο αυτό. Υπάρχουν χιλιάδες δανειολήπτες, λέει η Ολυμπία Νικολοπούλου, οι οποίοι «αν δείξουν συνεργασιμότητα με την τράπεζα, μπορούν να βελτιώσουν τη θέση τους. Δηλαδή να βρεθεί λύση με την τράπεζα, πριν καταλήξουν στον νόμο Κατσέλη».

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι πτυχές της συνεργασιμότητας; Συνεργάσιμος είναι ο δανειολήπτης, όταν:

  • Ενημερώνει την τράπεζα.
  • Παρέχει όλα τα οικονομικά στοιχεία.
  • Είναι διαθέσιμος κάθε στιγμή.
  • Έχει σαφήνεια.
  • Δεν αποκρύπτει στοιχεία.
  • Επικαιροποιεί τα στοιχεία του.
  • Συναινεί σε κοινές λύσεις.
  • Καταβάλλει τις δόσεις του.

Οι δικαστικοί επιμελητές

Σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις, οι δικαστικοί επιμελητές με πιστοποίηση του υπουργείου Οικονομικών θα καθορίζουν την αξία –εμπορική– του ακινήτου. Έτσι, λοιπόν, θα έχουμε νέα εξέλιξη στο θέμα των δανείων. Σε ό,τι αφορά τις τριβές με τους δανειστές, ο νομικός Κώστας Τσουκαλάς τονίζει ότι «από τη 15η Ιουνίου του 2016 πωλούνται “κόκκινα” αλλά και εξυπηρετούμενα δάνεια σε funds». Τι εξαιρείται; Εξαιρούνται δάνεια στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτής είναι μικρότερη από το ποσό των 140.000 ευρώ». Υπάρχει, όμως, μια σειρά παρατηρήσεων που χρήζουν άμεσης απάντησης:

  1. Με επιλογή της τράπεζας, θα μπορούν να πωληθούν και ενήμερα δάνεια.
  2. Όσα δάνεια δεν έχουν εμπράγματη εξασφάλιση θα πωλούνται κανονικά.
  3. Εφόσον το εξυπηρετούμενο δάνειο πωληθεί, δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή επιτοκίου επί τα χείρω, εφόσον ο δανειολήπτης συνεχίζει να εξοφλεί τις δόσεις του.
  4. Πριν από την πώληση του δανείου, η τράπεζα οφείλει να προτείνει στον δανειολήπτη εξωδικαστική ρύθμιση ή πρόταση εξόφλησης του δανείου του με όρους αντίστοιχους με αυτούς της επικείμενης πώλησης του δανείου. Στις σχέσεις fund – δανειολήπτη, εφαρμοστέο δίκαιο θα είναι το δίκαιο της σύμβασης, δηλαδή το ελληνικό δίκαιο και τα αρμόδια τα ελληνικά δικαστήρια.
  5. Ο Κώδικας Δεοντολογίας και ο νόμος Κατσέλη θα ισχύουν ως νομικό πλαίσιο και στη σχέση δανειολήπτη – fund. Θα μπορούν αν αγοράσουν τα δάνεια και εταιρείες με έδρα οποιαδήποτε χώρα, αλλά θα πρέπει να αναθέτουν τη διαχείριση σε εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα.
  6. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπενθυμίζει η Ολυμπία Νικολοπούλου, «μπορούν να πωληθούν σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων, εφόσον δεν εξυπηρετούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών».
  7. Δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων μπορούν να μεταβιβαστούν.
  8. Για να μεταβιβαστούν απαιτήσεις από δάνεια, θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένα κληθεί ο δανειολήπτης να ρυθμίσει τις οφειλές του σε διάστημα 12 μηνών πριν από την εκχώρηση των απαιτήσεων. 8. Στα καταναλωτικά δάνεια δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία.

Αρχίζουν τα δράματα των πλειστηριασμών-εξπρές

Για χιλιάδες ακίνητα άρχισαν ήδη από την Τετάρτη 1η Ιουνίου πλειστηριασμοί-εξπρές σε βάρος οφειλετών «κόκκινων» δανείων, αλλά και πολιτών που χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από την 1η Ιουνίου οι δικαστικοί επιμελητές ξεκίνησαν τη διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου και από τις 6 Ιουνίου, όταν και λήγει η απεργία των δικηγόρων, οι «δίκες των πλειστηριασμών» θα είναι χιλιάδες σε καθημερινή βάση.

Τα άρθρα 993 και 995 του νέου, τροποποιημένου από το καλοκαίρι του 2015 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπουν ότι κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεπών δανειοληπτών και λοιπών χρεοφειλετών θα λαμβάνονται, πλέον, υπόψη ως τιμές εκκίνησης οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, που έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και όχι οι πολύ πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως προέβλεπε ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας πριν αλλάξει, το καλοκαίρι του 2015.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για τον σκοπό αυτόν, υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Να σημειωθεί ότι, με απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες είχαν «παγώσει» για το 2015, αφού ούτε το 2% όσων έγιναν δεν είχαν επισπευστεί. Το 2014 είχαν γίνει 16.000 πλειστηριασμοί, το 2013 19.200 και τις δύο πρώτες χρονιές της κρίσης, το 2008 και το 2009, είχαν γίνει 43.000 και 52.000 πλειστηριασμοί αντίστοιχα. Τώρα, οι πλειστηριασμοί «ξεπάγωσαν» και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα χάσουν την περιουσία τους.

Βέβαια, η όλη διαδικασία αφορά τους δανειολήπτες των «κόκκινων» δανείων. Με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, υπάρχουν σε ετοιμότητα προς εκτέλεση 300.000 διαταγές πληρωμής. Αφορούν ακίνητα οφειλετών «κόκκινων» δανείων, αλλά και πολιτών που χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Περίπου 7.500 ακίνητα μπαίνουν στο στόχαστρο των δικαστικών επιμελητών μόνο στην Πάτρα και στην υπόλοιπη Αχαΐα την επόμενη εβδομάδα.

Με βάση τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι «κόκκινοι» δανειολήπτες κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Του Γιώργου Αυτιά

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 4/6

Σχετικά Άρθρα