slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Το μήνυμα της Κυριακής: «ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ»

Στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή ένας νέος κάνει διάλογο με το Χριστό. Ζητάνε διάλογο οι νέοι σήμερα. Δεν θέλουν ν’ ακούνε το μονόλογο. Θέλουν να διαλέγονται. Θέλουν οι άλλοι να κουβεντιάζουν μαζί τους όλα, προτού να τους τα προσφέρουν η να τους τα επιβάλλουν. Και δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να κάνει ένας νέος διάλογο με το Χριστό.

Πλησίασε ο νέος του Ευαγγελίου το Χριστό, μα από το στόμα του Χριστού δεν άκουσε δημαγωγικά λόγια και κολακείες, άκουσε αλήθειες. Και άκουσε μάλιστα μία αλήθεια, που ήταν γι’ αυτόν πικρό φάρμακο. Και δεν το άντεχε ο οργανισμός του, δεν θέλησε να το πάρει, και χάθηκε.

Ήταν ο νέος αυτός αετός του πνεύματος. Είχε φτάσει σ’ ένα ύψος μεγάλο. Είναι το ύψος της ηθικής ζωής. Του θυμίζει ο Χριστός τις μεγάλες εντολές του νόμου: «Ου φονεύσεις, ου μοιχεύσεις, ου κλέψεις, ου ψευδομαρτυρήσεις, τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, και να αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν».

Στην υπόδειξη του Χριστού να τηρεί τις εντολές, να τι απάντησε ο νέος: «Ταύτα πάντα εφυλαξάμην εκ νεότητός μου». Όλα αυτά που μου λες, Χριστέ μου, εγώ από μικρό παιδί τα έχω τηρήσει.

Λαχταρούσε απ’ ότι φαίνεται ο νέος αυτός ν’ ανέβει σ’ ένα άλλο ύψος, απείρως ανώτερο και ωραιότερο, σε ύψος υπερφυσικό. Η κορυφή της ηθικής, της τηρήσεως του Νόμου, δεν τον ικανοποιούσε τελείως. Ζητούσε ν’ ανεβεί σε πιο ψηλή κορυφή. Και η κορυφή αυτή ονομάζεται αιώνια ζωή.

Αιώνια ζωή! Θα χαμογελάσει ειρωνικά ο ορθολογιστής η ο κοσμικός άνθρωπος της εποχής μας και θα πει, αντί να μιλάτε για τα προβλήματα της ζωής, για τα χειροπιαστά, μιλάτε για τα αόρατα. Αντί ν’ αγωνίζεσθε για τη ζωή τούτη,  μεταθέτετε το πρόβλημα της ζωής σ’ έναν άλλο κόσμο, μιλάτε για την άλλη ζωή, που δεν ξέρουμε αν υπάρχει. Γίνετε ρεαλιστές.

Αυτά θα μας πει περίπου κάποιος κοσμικός, που θ’ ακούσει να μιλάμε για αιώνια ζωή. Κι ίσως για την κατάσταση που βρίσκεται να έχει δίκιο. Μόνο όποιος έχει ανέβει στην πρώτη κορυφή βλέπει ότι υπάρχει και δεύτερη κορυφή. Και μόνο όποιος έχει ανεβεί στην κορυφή της ηθικής βλέπει ολοκάθαρα μπρος του ότι υπάρχει κι άλλη κορυφή, η κορυφή της αιωνιότητος.

Κι ο νέος του Ευαγγελίου πίστευε πως υπάρχει αυτή η κορυφή, πως υπάρχει αιώνια ζωή, και την νοσταλγούσε και ποθούσε να την κατακτήσει.

Αγαπούσε όμως τα χρήματα και αυτό του στέρησε την αιώνια ζωή. Όποιος είναι δέσμιος των χρημάτων δεν αγαπά ούτε τους άλλους ούτε τον εαυτό του.

Σχετικά Άρθρα