Γενική

Μεγαλοπρεπείς οικίες μιας ένδοξης εποχής









Συνέχεια αφιερώματος για τα αρχοντικά της Παλιάς Ξάνθης

Επιμέλεια: Νάντια Νάκου


Συνεχίζουμε σήμερα το αφιέρωμα μας για τα αρχοντικά της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, παρουσιάζοντας πέντε μεγαλοπρεπείς κατοικίες με βασικές πληροφορίες αναφορικά με το έτος χτίσης και την αρχιτεκτονική τους.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΗ

Oικία κτισμένη το 1896 από το γιατρό Κωνσταντίνο Καραμπέτση. Τα σχέδια έγιναν μάλλον από Ευρωπαίο αρχιτέκτονα, σε ύφος νεοκλασικό, με ένα κεντρικό σαχνισί- έρκερ. Ενδιαφέρουσες είναι οι σιδεριές και ο κεραμικός διάκοσμος. Το κτήριο κοσμηματογράφησαν (οροφογραφία εισόδου και επιτοίχια ζωγραφική διακόσμηση) οι καλλιτέχνες αδελφοί Μαλτζή από το Αϊβαλί. Ο φεγγίτης αποτελείται από χρωματιστά τζάμια, ώστε να δημιουργείται χρωματική ιδιομορφία στην είσοδο.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ

Κτίσθηκε από τον Καπνέμπορο Κωνσταντίνο Κουγιουμτζόγλου (η ημερομηνία κτίσης φαίνεται σε σκάλισμα του εξωτερικού τοίχου: 1877). Κομψό κτίσμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, με αψιδωτή είσοδο. Η διάταξη της κατασκευής είναι συμμετρική. Στο εσωτερικό, οι χώροι οργανώνονται γύρω από μεγάλη κεντρική σάλα. Η εξωτερική διακοσμητική ζωγραφική και οι χυτοσιδηρές σιδεριές, μάλλον γαλλικής προέλευσης, φανερώνουν στοιχεία κεντροευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Μετά από δωρεά της Άννας Καλούδη, ο Δήμος Ξάνθης το αναπαλαίωσε και σήμερα στεγάζει υπηρεσίες του.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΩΤΣΙΟΥΔΗ

Κατοικία εμπόρου, κτισμένη αμέσως μετά το 1900, υψηλής ποιότητας δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής. Το ύφος είναι ακαδημαϊκό, με νεοκλασικά στοιχεία. Διαθέτει έρκερ- σαχνισί, ποικιλία διακοσμητικών στοιχείων και ενδιαφέρουσες σιδεριές. Στο εσωτερικό του υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας οροφοτοιχογραφίες.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΛΑΔΑ

Νεοκλασική κατοικία εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, κτισμένη γύρω στο 1900 από Φιλιππουπολίτες μαστόρους. Η σχεδίαση πρέπει να είναι έργο δοκιμασμένου αρχιτέκτονα και αποτελεί τυπική ανάλογων κατασκευών στη Ξάνθη. Η διάταξη είναι συμμετρική εσωτερικά και εξωτερικά. Διαθέτει επιβλητική είσοδο και ενδιαφέροντα μεταλλικά στοιχεία.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ

Εξαιρετικό δείγμα αστικής κατοικίας των αρχών του 20 ου αιώνα, σε σχέδια ξένου αρχιτέκτονα, με εκλεκτικιστικό, νεοκλασικό ύφος. Έχει κεντρικό έρκερ- σαχνισί και διέθετε εξαιρετικής ποιότητας επίπλωση, βιεννέζικης προέλευσης. Από την εκτεταμένη εξωτερική και εσωτερική ζωγραφική διακόσμηση, διατηρήθηκε μόνον αυτή του εξώστη (σε νεότερη απόδοση).

Σχετικά Άρθρα