Κοινωνία Τελευταία Νέα

Μέχρι τέλος της εβδομάδας οι αιτήσεις… Δείτε πως χορηγείται το φετινό επίδομα θέρμανσης

Μαζικά υποβάλλονται πλέον οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης… Ο φόβος ότι όποιος καθυστερήσει να υποβάλει αίτηση θα δει τα χρήματα στον λογαριασμό του…. το καλοκαίρι, έχει κινητοποιήσει τους δικαιούχους καθώς η προθεσμία για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυση έως το τέλος Ιανουαρίου άρχισε να μετρά αντίστροφα.

Όσοι προλάβουν και υποβάλλουν την αίτηση στις επόμενες τέσσερεις ημέρες θα λάβουν το επίδομα εφάπαξ έως τα τέλη του ερχόμενου μήνα, οι υπόλοιποι που θα υποβάλουν τις αιτήσεις από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Μαΐου θα το πάρουν στα τέλη Ιουνίου. Για τις αιτήσεις που θα απορριφθούν, επειδή υπάρχουν αμφιβολίες για τις προϋποθέσεις, μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις και ελέγχους, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο αιτών είναι δικαιούχος, το ποσό του επιδόματος θα καταβάλλεται έως 13 Οκτωβρίου 2017.

Αν και τα κριτήρια δεν έχουν αλλάξει για τους Ξανθιώτες και τα ποσά τους επιδόματος παραμένουν ως έχουν, επειδή το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγάλο μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων σας επισημάνουμε κάποια βασικά σημεία σχετικά με τις διαδικασίες χορήγησής του.

* Πότε καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου θέρμανσης;

– Για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2016  το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται έως 31 Ιανουαρίου 2017. Για αιτήσεις που από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2017 το ποσό του επιδόματος  καταβάλλεται έως 30 Ιουνίου 2017.

* Πού υποβάλλεται η αίτηση;

– Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.gsis.gr «Υπηρεσίες προς Πολίτες» – «Υπηρεσία Χορήγησης Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης». Στην εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης συγκεκριμένου έτους για τους απλούς καταναλωτές  και στην ε Εφαρμογή Διαχειριστών – Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης, για τους διαχειριστές πολυκατοικιών.

* Με ποιούς κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή Δικαιούχων του Επιδόματος πετρελαίου Θέρμανσης;

– Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet (username/password). Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκ των τελευταίων 5 εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος.

* Σε ποιους αφορά το επίδομα θέρμανσης;

– Ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και όσους τους έχει παραχωρηθεί η κατοικία όπου διαμένουν και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα θέρμανσης αφορά την κατοικία που χρησιμοποιεί ο δικαιούχος (φυσικό πρόσωπο) ως κύρια, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

* Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια;

– Τα εισοδηματικά κριτήρια δεν άλλαξαν, παραμένουν ως είχαν και πέρυσι. Δηλαδή εισόδημα του 2015 έως 12.000 ευρώ για άγαμους,  20.000 ευρώ για έγγαμους χωρίς παιδί, 22.000 ευρώ με 1 παιδί (ανήλικο ή προστατευόμενο), 24.000 ευρώ με 2 παιδιά, 26.000 ευρώ με 3 παιδιά (δηλαδή προστίθενται 2000 ευρώ για κάθε παιδί). Για την μονογονεϊκή οικογένεια αρκεί εισόδημα 22.000 ευρώ. Σημειώνεται πως “μονογονεϊκή” θεωρείται η οικογένεια στην οποία υπάρχουν παιδιά κάτω των 18 ετών που έχουν μόνο έναν γονέα, είτε γιατί ο άλλος γονέας απεβίωσε, είτε λόγω διαζυγίου ή γιατί ο γονέας δεν παντρεύτηκε ποτέ.

* Εκτός των εισοδηματικών πρέπει να πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις;

– Ναι, τα περιουσιακά κριτήρια, που αφορούν στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, και η οποία είναι αποτυπωμένη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του 2015. Ειδικότερα ο άγαμος πρέπει να έχει συνολική ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ ενώ ο έγγαμος και οι μονονογονεϊκές οικογένειες έως 200.000 ευρώ

* Ποια τέκνα θεωρούνται προστατευόμενα;

– Τα άγαμα τέκνα, εφόσον είναι ανήλικα έως 18 ετών ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους. Προστατευόμενα επίσης θεωρούνται τα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία.

* Ποιοι δεν δικαιούνται το επίδομα;

– Δεν το δικαιούνται όσοι φιλοξενούνται, (αν πέρυσι ήταν φιλοξενούμενοι και φέτος όχι και συνεπώς το δικαιούνται πρέπει να τσεκάρουν την ένδειξη: «Δηλώνω υπεύθυνα ότι δε φιλοξενούμαι πλέον», όσοι εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης (άσχετα αν ο ένας εκ των δύο συζύγων δεν εμπίπτει στο φόρο), όσοι έχουν στην οικογένειά τους τρία ή περισσότερα αυτοκίνητα Ε.Ι.Χ. στο όνομά τους (ανεξάρτητα αν είναι σε ακινησία ή όχι) και φυσικά οι επαγγελματικές στέγες.

* Για πόσα τετραγωνικά μέτρα κατοικίας χορηγείται το επίδομα;

– Για άγαμους για τα πρώτα 80 τμ. για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες για τα πρώτα 100 τμ. Πέραν των τμ αυτών δεν δίνεται επίδομα.

* Μέχρι πότε έχω προθεσμία για υποβολή αίτησης και μέχρι πότε πρέπει να αγοραστεί το πετρέλαιο.

– Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι έως 31 Μαΐου 2017 και το πετρέλαιο πρέπει να αγοραστεί από 15 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Απριλίου 2017.

* Αν υποβληθεί η αίτηση μέχρι 31 Δεκεμβρίου και το πετρέλαιο αγοραστεί τον Ιανουάριο το επίδομα θα δοθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου;

– Ναι θα δοθεί. Το “κλειδί” είναι η ημερομηνία της υποβολής της αίτησης και όχι η ημερομηνία αγοράς. Τουλάχιστον έτσι έχει λεχθεί από το Υπ. Οικονομικών.

* O προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Πώς θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων;

– Ο προμηθευτής πετρελαίου δεν δίνει στοιχεία για την υποβολή της αίτησής σας. Κάθε παραστατικό αγοράς πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή πετρελαίου στη ΓΓΔΕ. Επίσης ο προμηθευτής πετρελαίου, δεν χρειάζεται αντίγραφο της αίτησης επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης, που τυχόν έχει ήδη υποβάλλει, ο δικαιούχος. Αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι: Η σωστή αναγραφή του ΑΦΜ σας ή του ΑΦΜ διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία ή του ΑΦΜ της πολυκατοικίας εφόσον έχει δηλωθεί από το διαχειριστή. Η σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής της ΔΕΗ ή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής, αν πρόκειται για πολυκατοικία (ο αριθμός παροχής έχει εννέα ψηφία).

ΠΡΟΣΟΧΗ! τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του προμηθευτή και στην αίτησή σας.

* Τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή διαχείρισης ενοίκων/ χιλιοστών θέρμανσης μιας πολυκατοικίας;

– Η εφαρμογή Διαχείρισης ενοίκων/χιλιοστών θέρμανσης πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας. Ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά – κλειστά – ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα). Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής. Πριν προβείτε στην ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμής, επιβεβαιώστε την ορθή υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων. Η αίτησή τους είναι σωστή μόνο όταν δίπλα στα στοιχεία τους υπάρχει η ένδειξη «Υπάρχει αίτηση».

* Αν πάρω πετρέλαιο θέρμανσης για περισσότερες από μία φορά (μέσα στην περίοδο που ορίζει ο νόμος), θα πρέπει να κάνω διαδοχικές αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης;

– Όχι, η αίτηση γίνεται μία φορά και η επιδότηση δίνεται έως τα λίτρα που μας έχουν εγκριθεί με την αίτησή μας.

* Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, υπάρχει δυνατότητα αίτησης επενεξέτασης στη ΓΓΔΕ;

–  Ναι, μέχρι 31 Ιουλίου 2017, στην οποία θα τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης (και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο αιτών είναι και δικαιούχος, τότε το επίδομα καταβάλλεται έως 13-10-2017).

*  Εάν έχει αγοραστεί πετρέλαιο θέρμανσης, υποβληθεί αίτηση χορήγησης επιδόματος και εγκριθεί και κατόπιν αποβιώσει ο δικαιούχος, τι συμβαίνει;

– Το ποσό της επιδότησης θα κατατεθεί κανονικά στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ που έχει δηλωθεί.

* Το ποσό του επιδόματος θεωρείται εισόδημα; Φορολογείται, κατάσχεται, συμψηφίζεται με άλλες οφειλές;

–  Όχι ούτε θεωρείται εισόδημα (για αυτό δεν δηλώνεται στην φορολογική δήλωση), δεν φορολογείται, δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή και για παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης στην Ξάνθη, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την AVIN Χαραλαμπίδης στο τηλέφωνο 2541 0 67933. Έτσι θα έχετε εξασφαλισμένη ποιότητα και ποσότητα στην καλύτερη τιμή της αγοράς!!!

xaralampidhs avin

Σχετικά Άρθρα