Face to Face Τελευταία Νέα

Δωρεάν αλλά όχι τζάμπα: Για να υπάρχει ο ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες γιατροί πρέπει να επιβιώσουν

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αλλά και ως κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει περιγράψει το τελειότερο σύστημα υγείας στον κόσμο: ακόμα και σήμερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δε χάνει ευκαιρία. Στο σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία για παράδειγμα που εκπονήθηκε προβλέπονται κρατικά ιατρεία παντού, κρατικά κέντρα υγείας, κρατικές ομάδες, κρατικός νέος εξοπλισμός κτλ. Πενήντα εννέα σελίδες περιγράφουν ένα φαραωνικό, αμιγώς κρατικό σύστημα που προϋποθέτει τουλάχιστον σαράντα χιλιάδες διορισμούς και μερικά δισεκατομμύρια σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό όμοιο του οποίου δεν υφίσταται πουθενά!

Πενήντα εννέα σελίδες καθαρής ουτοπίας χωρίς την παραμικρή αναφορά στο κόστος. Η  λέξη κόστος δεν υπάρχει. Πουθενά! Ούτε μια φορά. Πεζές λεπτομέρειες που δηλητηριάζουν τον ιδεοληπτικό οραματισμό θα πει κάποιος.

Στο μεταξύ, στον πραγματικό κόσμο, το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ περνά σε επίσχεση εργασίας επειδή οι γιατροί είναι απλήρωτοι για μήνες ή και για χρόνια ακόμα, καθώς, όπως φαίνεται, το Υπουργείο εκτός από εκστασιασμένο με το όραμα μιας πανάκριβης, κρατικοδίαιτης Βαβέλ, είναι επίσης -φευ- άφραγκο. Και, όντας εκστασιασμένο, αδυνατεί να αντιληφθεί την τραγική πραγματικότητα. Οι ιδιώτες συμβεβλημένοι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη πληρώσει φόρο έναντι των οφειλομένων, συντηρούν πανάκριβο εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και προσωπικό όντας απλήρωτοι και όπως όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες που είχαν και έχουν την ατυχία να έχουν παρτίδες με το αυτό το δημόσιο ατενίζουν με απόγνωση την επερχόμενη καταστροφή, έχοντας απέναντι τους  μια κυβερνητική μηχανή που φαίνεται πως η καταστροφή του ιδιωτικού τομέα δεν την ενοχλεί, αν δεν την επιδιώκει κιόλας….

Αιώνια θύματα βέβαια οι πολίτες και μάλιστα ακριβώς αυτή η κατηγορία πολιτών για τους οποίους υποτίθεται πως η κυβέρνηση κόπτεται: οι φτωχοί, οι αδύναμοι που δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώσουν. Όλοι αυτοί που χάνουν την πρόσβαση ακόμα και σε μια απλή εξέταση, ακόμα και στην πιο απαραίτητη συνταγή.

Είναι καιρός το υπουργείο υγείας να σταματήσει να οραματίζεται, να παίζει με τους διοικητές των νοσοκομείων και να σκιαμαχεί για την τιμή των φαρμάκων . Είναι καιρός να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ. Ας κάνει την αρχή από την μερική έστω εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας και Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας

Σχετικά Άρθρα