Ιστορικά Τελευταία Νέα

Βρέθηκε αρχαίος τάφος πριγκίπισσας της Θράκης

Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν αρχαίο τάφο σε βραχώδη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, στο χωριό Μπενκόφσκι, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών. Οι αρχαιολόγοι Λιούμπεν Λεστάκοφ και Γιάννα Ντιμίτροβα υπό την επίβλεψη του καθηγητή Οβτσάροφ προέβησαν σε ανασκαφή σε περιοχή όπου υπάρχουν λαξευμένοι βράχοι γύρω από ένα αρχαίο βωμό. Τέσσερα μέτρα από το βωμό εντοπίσθηκε αρχαίος τάφος που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ανήκει σε πριγκίπισσα της αρχαίας Θράκης.

Ο τάφος περιβάλλεται από βράχια και ο ίδιος ο νεκρικός θάλαμος είναι λαξευμένος στο βράχο. Μέσα του βρέθηκαν τα οστά γυναίκας με περίπου εξήντα αργυρά αντικείμενα και στολίδια ελληνιστικής εποχής όπως σκουλαρίκια, καρφίτσες, ασημένιο μενταγιόν, 11 δαχτυλίδια, 5 από τα οποία είναι αργυρά και 6 χάλκινα.

Το περίεργο είναι ότι το σκελετός της νεκρής ήταν διαμελισμένος και αυτό οδηγεί στη σκέψη των ορφικών τελετών που γίνονταν στην περιοχή- σύμφωνα με τον Λιούμπεν Λεστάκοφ «είναι γνωστή η ιστορία του Ορφέα που σπαράσσεται από Βάκχες».

«Το τελετουργικό αυτό γινόταν σε άτομα που ανήκαν σε υψηλά κοινωνικά στρώματα της θρακικής κοινωνίας ή σε αξιωματούχους της λατρείας», δήλωσε η Γιάννα Ντιμίτροβα.

Ο Λεστάκοφ πιστεύει ότι πρόκειται για τάφο θρακικής πριγκίπισσας και η άποψη αυτή ενισχύεται αφού το κρανίο της στηρίζονταν σε μια ασημένια τιάρα, που ήταν όμως σε άσχημη κατάσταση. Ήταν κατασκευασμένη από λεπτό φύλλο αλουμινίου και ήταν σχεδόν έτοιμη να διαλυθεί. «Το διάδημα αυτό δείχνει ότι η νεκρή δεν ήταν ένα συνηθισμένο άτομο», είπε ο Λεστάκοφ.

Ο αρχαίος τάφος ανήκει στην περίοδο του δεύτερης πεντηκονταετίας του 4ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., στα χρόνια δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η χρονολόγηση αποδεικνύεται από τα αντικείμενα που υπάρχουν στον τάφο καθώς και από ένα τετράδραχμο, αργυρό νόμισμα, που κόπηκε στη Μαρώνεια, όπως γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Σχετικά Άρθρα