slider Επιστολές Τελευταία Νέα

Άρθρο του Γραμματέα του Σύριζα Ξάνθης για το τέλος των μνημονίων

Απόψε, μνημόνια τέλος. Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε και να γράψουμε, πολλά σίγουρα θα ειπωθούν. Είναι μια μεγάλη στιγμή για τη χώρα μας ο απεγκλωβισμός από την οικονομική ομηρία κι όχι μόνο, που μας επέβαλαν τα ντόπια συμφέροντα με τη συνεργασία του σκληρότερου ευρωπαϊκού μπλόκου που υποστηρίζουν τη λιτότητα του άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Ξέρουμε, άλλωστε ότι τα μνημόνια, που μπορεί να προβλήθηκαν ως αναγκαιότητα ή ακόμη και ως ευλογία, (βλ. Άδωνης), ήταν ένα πολύ καλό εργαλείο νεοφιλελεύθερης κοινωνικής και οικονομικής αναδιάρθρωσης.

Γι αυτό στα μνημόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ καταργήθηκαν  οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ο κατώτατος μισθός κατρακύλησε στα 586 € και ανακαλύφθηκε και ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 στα 511 € . Στα μνημόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ήταν, που ο Χατζηδάκης έδωσε 600 εκατομμύρια στους εργολάβους, ο Γεωργιάδης βρήκε 65 εκατομμύρια για να πληρώσει την Novartis και μοίρασε άλλα τόσα σε δημοσιογράφους στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αλλά, τελικά… έφταιγε ο μισθός σου και εσύ οκνηρέ που ζούσες πέρα από τα μέτρα που όριζε το πάπλωμά  σου.

Εμείς σήμερα τι οφείλουμε να κάνουμε:

Προτεραιότητά μας οι ΣΣΕ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του μισητού για τους νέους υποκατώτατου μισθού, η δικαιότερη φορολόγηση με ελαφρύνσεις για τους μικρομεσαίους, η προστασία των συνταξιούχων. Η κατοχύρωση της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής ασφάλισης, ως δημόσιων αγαθών που δικαιούται κάθε άνθρωπος και όχι μόνο αυτός που μπορεί να τα αγοράσει.

Στόχος μας η ευρύτερη συσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων ώστε να δυναμώσει ο αγώνας  και να μπορέσει να ανακτήσει ό,τι έχασε ο κόσμος της εργασίας. Να θωρακιστεί απέναντι στα γεράκια του Νεοφιλελευθερισμού που θέλουν να τον γυρίσουν στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η ΝΔ παραμένει υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης άρα της εξάρτησης, ζητώντας την κατάργηση του οχταώρου, θαυμάζοντας την ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας που το ψήφισε, αγωνίζεται για την ιδιωτική ασφάλιση και εκπαίδευση, θέλει να επαναφέρει το μαύρο της ΕΡΤ, γιατί στηρίζει την ιδιωτική τηλεόραση και ”ενημέρωση”, αφού άλλωστε τους έχουν εξασφαλίσει ελικόπτερο για τις μετακινήσεις της και δωρεάν διακοπές. Τα bonus στη χρησιμότερη πολιτική παράταξη από την αστική τάξη της χώρας!

Τα σκάνδαλα περισσεύουν.

Οι Ντάισελμπλουμ και Ρεν παραδέχτηκαν ότι όλα ξεκίνησαν το 2010 για να σωθούν οι τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών και όχι η χρεοκοπημένη Ελλάδα. Ο γ.γ. του ΕSM ξεκαθάρισε ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί «ούτε ένα ευρώ» Ευρωπαίων για τους Έλληνες. Το γερμανικό αφήγημα που υπηρέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις πέφτει στο κενό. Το ήξεραν αλλά σε αυτό στηρίχθηκαν για την επιβολή των μνημονίων. Οι καταστροφείς ΓΑΠ, Παπαδήμος, Σαμαράς, Βενιζέλος και η παρέα τους.

Και τώρα τι θα κάνουν χωρίς μνημόνια; Τώρα θα μιλήσουν για την κανονικότητα! Μόνο που η κανονικότητα γι αυτούς είναι η διαπλοκή και οι μίζες. Για τον Έλληνα πολίτη, για τον εργαζόμενο, για τον άνεργο, για τον νέο είναι η προκοπή κι ο αγώνας για δικαιότερη μοιρασιά της πίτας.

Διαλέγετε και παίρνετε.

 

Χατζηθεοδώρου Γιώργος

Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

 

 

Σχετικά Άρθρα